Nyitóoldal
Klinikánk
Dr. Kovács Annamária
Kapcsolatfelvétel
Emlő beavatkozások
Test kezelések
Arc kezelések
Nem sebészi beavatkozások
Galéria
Média
Utazás és tartózkodás
Műtét előtti és utáni ellátás
Műtét előtti és utáni ellátás
- Szükséges labor vizsgálatok: vérkép, süllyedés, prothrombin, Na, K, vesefunkció, vércukor, vérz. idő, alv. idő, vércsoport, teljes vizelet (középsugarú: mosakodás és kevés vizeletürítés után vett), 40 év felett EKG.
- Minden hazai és külföldi labor eredményt elfogadunk. Az általunk kért labor vizsgálatokat, mindenki saját maga intézheti.

- Hölgyek esetében, két menstruáció közötti időszakra kell tervezni a műtétet, mert akkor kevésbé vérzékenyek.
- A tervezett műtét előtt két héttel napi egy tabletta multivitamint (Centrum, Supradyn), Árnika homeopátiás készítményt és 1000 mg C-vitamint ajánlott szedni!
- Otthonra fájdalomcsillapítót kell beszerezni, olyat, amit általában szedni szokott!
- Műtét reggelén éhgyomorral legyen, éjféltől enni-inni nem szabad! (A reggeli kávét sem!)
- Köntöst és papucsot hozzon magával, illetve kényelmes, ha lehet elől gombos ruhát, vagy blúzt vegyen fel a műtét napján!
- Értéket, ékszert, készpénzt a műtét díján kívül ne hozzon magával, mert nem vállalunk értük felelősséget.
- A megbeszélés során említett speciális fűzőt, melltartót szintén hozza magával.
- A műtét teljes díját a műtét előtt kérjük szépen kifizetni!
- A műtét előtt pár nappal antibakteriális tusfürdővel (Betadin szappan) fürödjön!
- A műtét napján sminket, körömlakkot, testápolót ne használjon, kontakt lencsét, kivehető protézist ne viseljen!
- A varratszedés után hegkezelésre ajánlott készítmények: szilikon gél (MEDGEL) és lap (MEPIFORM), Aloe Vera first spray és gél. Ne napoztassa, amíg a heg rózsaszínű!
- A dohányzást 6 héttel, fogamzásgátló, illetve hormonpótló gyógyszer szedését 2 héttel a műtét előtt be kell fejezni.


1.) Hogyan kell felkészülni a műtétre?
Esztétikai műtétre teljesen egészséges állapotban , negatív laboratóriumi leletekkel felkészülve, úgy kell jönni, hogy a műtét után egy-két, akár hat hétig semmilyen fizikai munkát ne kelljen végezni! Ez az időszak a pihenésről,
gyógyulásról szól.

2.) Mit jelent az érzéstelenítés-altatás?
A műtétek legtöbbször altatásban történnek. A páciensek kivizsgált állapotban, megfelelő laborleletek birtokában, üres gyomorral kerülnek a műtőbe. Előzetes vénabiztosítás után -infúzió bekötés- történik a légutak biztosítása, az ún. intubáció, mely a szabad lélegeztetést, altatógáz bejuttatását, hányás esetén a gyomortartalom légutakba kerülését akadályozza meg. A vénába gyógyszereket adunk, mely az alvást, fájdalomcsillapítást, izomlazulást biztosítja. Amennyiben szükséges, ezek hatását a műtét végén felfüggesztjük, a pácienst a műtőben ébresztjük, majd a szobájába visszük.

3.) Mennyi idő elteltével lehet sportolni, szexuális életet élni?
Három-négy héttel a műtét után lehet kezdeni sportolni, csak annyit, amennyi jól esik. Ha fájdalom jelentkezik, az adott tevékenységet szüneteltetni kell. Műtét után lehet szexuális életet élni, természetesen a műtéti terület fizikai
terhelését kiiktatva.

4.) A műtét után mennyi idővel lehet visszamenni dolgozni?
Attól függ, kinek mi a munkája, illetve milyen műtétet végeztünk nála. Általában jó, ha két-három napot pihenéssel tölt a páciens és utána visszatérhet dolgozni, amennyiben nem fizikai munkát végez. Utóbbi esetben beszélje meg családorvosával a táppénzes lehetőséget. Természetesen vannak kivételek, ezt a konzultáción kérdezze meg, ahol személyre szabott tanácsot kap.

5.) Lehet-e a műtét után szülni, szoptatni?
Természetesen igen. Terhesség alatt nem végzünk esztétikai műtétet, mert a magzatot nem tesszük ki feleslegesen gyógyszer és egyéb hatásoknak. A szülés, a szoptatás, a súlyingadozás viszont ronthatja az elért esztétikai eredményt. Egyetlen egy esetben történhet szoptatási probléma, amikor kisebbítő mellplasztikát végzünk, hiszen ilyenkor a mell mirigyállománya is kevesebb lesz.

6.) Romlik-e idővel az esztétikai műtét eredménye?
Természetesen igen, hiszen a Földön az állandó gravitációs erő minden szövetünkre hat, így például az emlőkre is. Bőrünk is öregszik, kevésbé rugalmassá válik, ezért mindenünk változik idővel sajnos nem előnyünkre. Az esztétikai műtét javít a helyzeten (öt-tíz évet adhat vissza), de az öregedést nem állítja meg.

7.) Káros-e a szilikon a szervezetre, vagy a születendő gyermekre?
Nem. A szilikon semmilyen betegséget nem okoz, sem rákot, sem reumát, sem allergiát. Nem jut át az anyatejbe, nem kering a szervezetben. Ott marad, ahová beültetjük. Hidrofób anyag, azaz taszítja az összes folyadékot: vért, nyirokfolyadékot.

8.) Mit jelent a „tokosodás”?
A szervezetben az idegen testek körül hegszövet jön létre pár napon belül, így az implantátum körül is. Ha ez a „tok” zsugorodni kezd, gömbbé formálja az implantátumot, torzítja a mell formáját. Tünetmentes vérzés, gyulladás, hegesedés, túlzott feszülés állhat a háttérben. Jelenleg a tudomány mai állása szerint -még nem tudjunk kiszűrni az erre hajlamos pácienseket. Megfigyelések azt mutatják, hogy a négy-hat hétig tartó pihenés, „E” vitamin szedése, a műtét utáni hasra fekvés, az utasítások betartása minimalizálja ezt az esélyt.

9.) Mi van akkor, ha „betokosodik” az implantátum?
Ez nem betegség és nem okoz egészségkárosodást, csak hegzsugorodással reagál a szervezet az idegen anyagra. Ennek négy fokozata van. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a sima falú implantátumok esetében, 5,5 évvel a beültetés után 29%-ban alakul ki, a strukturált felületűeknél 2,5 évvel a műtét után 22%-ban, és a polyurethán hab borításúaknál kezdetben 0-3%, 10-15 évvel a műtét után 11%-os arányú. Addig nem kell csinálni semmit, amíg nem okoz a páciensnek panaszt. Ha fáj, vagy az esztétikai megjelenés torzul, ki lehet venni az implantátumot a tokkal együtt, és új implantátumot beültetni, de ebben az esetben újabb tokosodásra 34 % esély van.

10.) Bent maradhat-e az implantátum egy életen át?
Igen, de évente egyszer el kell jönni kontroll vizsgálatra, illetve 10 év elteltével a „tokosodás” aránya növekedni szokott, ezért elképzelhető, hogy az élete folyamán esetleg újabb műtétre kerül sor.

11.) Lehet-e implantáció után búvárkodni, repülőre ülni?
Természetesen igen, minden előző aktivitás megengedett. Két hónapig azonban célszerű kerülni az olyan sportokat, amelyek során hirtelen, nagy erőbehatás érheti a melleket.

12.) Mikor érdemes „tükörbe nézni”?
Ez minden esetben a műtét típusától függ. Az arcon végzett beavatkozások többségénél, véraláfutás, duzzanat keletkezhet. Ezek felszívódásának üteme függ a páciens gyógyulási hajlamától és a terület érzékenységétől is. Általában 2-4 hét, akár fél év közötti időszakra tehető.

13.) Mikor lehet hajat mosni, vágatni, festetni, sminkelni műtét után?
Szemhéj és arc plasztika esetén varratszedés után javasolt a mosás, sminkelés, de ezek is egyéni elbírálás alá esnek. Függ a beavatkozás nagyságától, bőrtípustól és az egyéni paraméterektől is. Hajat festetni hat héttel a műtét után lehet.

14.) Mikor lehet napozni?
Ez is minden esetben a heg gyógyulásától függ. A hegek és a bor, fényvédőkrémekkel való védelme kötelező hat héten át. A túlzott napozás károsítja és öregíti a bőrt, ezért fokozott figyelmet igényel, hogy mikor és mennyi időt töltünk a napon. A hegek teljes gyógyulása után, fokozatosan lehet elkezdeni a napozást.

15.) Mikor múlik el a heg?
Soha! Minden műtéti beavatkozás után (a bőr szikével történő metszése után, a bőr pótlására) heg keletkezik. A hegszövetben nincsenek erek, idegek, pigment anyagok. Tehát a heg érzéketlen, szőrzet nélküli, kezdetben rózsaszínes, később általában elhalványodik. A hegek egész életre szólóan megmaradnak, de fél-egy év múlva jelentősen halványodnak. Ezek olyan genetikai tulajdonságok, melyek teljesen egyéniek. Ezért csak az
vállalkozzon bármilyen műtétre, aki ezt el tudja fogadni.

16.) Mi történik akkor, ha valaki nem tartja be az utasításokat?
Kockáztatja a gyógyulást és a műtét sikerét is. Minden páciensünk együttműködésére szükség van a közös cél elérése érdekében! A szebb külső, a megfelelő esztétikum elérése és annak megtartása érdekében, szigorúan be kell tartani az utasításokat. Ellenkező esetben a páciens úgy érezheti, hogy becsapták, mert nem a kívánt eredményt látja.

17.) A felelősség kérdése:
A sebész felelőssége, hogy a legmagasabb sebészi és technikai feltételek mellett végezze el a kért esztétikai műtétet. Megfeleljen a sterilitás és a szakma szabályainak. A tökéletes eredményt azonban korrekt orvos nem garantálhatja! Mindenkinek más az adottsága, a szépségről alkotott fogalma. Azt viszont ígérhetjük, hogy csak abban az esetben vállaljuk fel a műtétet, amennyiben javítani tudunk az esztétikai megjelenésen. A páciens feladata, hogy betartsa az orvos utasításait, és hogy ne veszélyeztesse az elért eredményt. Mindezek mellett is előfordulhat egy-egy olyan váratlan szövődmény, mely előre nem látható. A korrekt és mindenre kiterjedő felvilágosítás során a páciensnek kell kimondania a végső szót és felvállalni az esetleges szövődmények lehetőségét.

18.) Garancia
Tevékenységünkért felelősséget vállalunk, a későbbi korrekciókat viszont a közben eltelt idő is okozhatja, ezért a díjazás megítélése egyéni.

19.) Magyarországon milyen az esztétikai plasztikai sebészet helyzete?
Dinamikusan fejlődő, a kongresszusok nemzetközi tapasztalatait is tekintve világszínvonalú.

20.) Mi befolyásolja az árakat?
Teljesen az orvostól függ, milyen árakon tud dolgozni. Az árakat befolyásoló tényezők közé tartozik, hogy béreli-e a rendelőt-műtőt, vagy saját rendelőjében operál, hány alkalmazottal együtt dolgozik. Az árakban rendkívül nagy eltérések is lehetnek, ezért is fontos, hogy minél jobban tájékozódjon a műtétet megelőzően.

21.) Engedélyek, továbbképzések, kongresszusok
Magánrendelést csak a megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett lehet nyitni, az ANTSZ ellenőrzi ezen tényezők meglétét. Plasztikai sebészeti tevékenységet plasztikai sebészeti szakvizsgával rendelkező kolléga végezhet.

22.) Az Internet jelentősége
A megfelelő tájékozódásban, választásban segít. Oda érdemes fordulni, ahol minden kérdésére választ kap.
 

 
Nyitóoldal   |   Klinikánk   |   Dr. Kovács Annamária   |   Kapcsolatfelvétel
Emlő beavatkozások   |   Test kezelések   |   Arc kezelések   |   Nem sebészi beavatkozások
Galéria   |   Média   |   Utazás és tartózkodás   |   Műtét előtti és utáni ellátás  .